Nieuws:
------21-10-2013------
*Karakter toegevoegd

 

 

 

 Broodfokkers


Verschillende soorten broodfokkers
Heel veel mensen kennen het woord "Broodfokker" en denken hierbij altijd aan iemand die heel veel verschillende rashonden fokt en hiermee zorgt voor een fijn maandelijks inkomen over de rug van de honden. Maar een broodfokker is niet altijd iemand met stapels verschillende honden, er zijn ook de rasgerichte broodfokkers. Over die broodfokkers wil ik u hier iets vertellen zodat tenminste u ze iets beter herkent.

 

Het punt is dat het bij deze soort van broodfokkers niet zo snel opvalt waarmee zij eigenlijk bezig zijn. Deze broodfokkers fokken maar één of twee rassen. Mede doordat het natuurlijk moeilijk tellen wordt bij allemaal dezelfde honden en er snel gezegd kan worden, "o maar dat zijn diezelfde twee van juist", zorgt ervoor dat mensen het niet snel door hebben dat hier toch iets niet zo helemaal klopt. Ziet u nog het verschil als u een hond maar enkele seconden gezien hebt en deze allemaal op elkaar lijken omdat ze van hetzelfde ras zijn? Deze soort van broodfokkers zijn ontzettend wijd verspreid en hier hebben de honden het absoluut niet beter als bij de broodfokker met 10 verschillende rassen die regelmatig de kranten halen.

 

Het nadeel van deze soort broodfokker is zelfs dat zij heel eenvoudig aan een kennelnaam komen bij b.v. St-Hubertus (B) of de Raad van Beheer (NL). Wat het dus nog moeilijker maakt om deze praktijken te doorzien of aan banden te leggen.

 

Natuurlijk haalt u liever uw pup bij een erkende kennel, maar zoals u kunt zien betekent dat niet automatisch dat u daarmee een goede keuze maakt. Ook hebben deze broodfokkers vaak een geweldig charisma en veel ervaring in het fokken van honden, en niet omdat ze zo goed fokken, maar omdat ze het al zo lang doen. En het ze altijd lukt de mensen een roze bril op te zetten door hun een pup in de armen te duwen. En zeg nu eerlijk... wie smelt er niet bij zo'n klein hoopje hond?

 

Bijna al deze fokkers zijn meestal als goede fokker begonnen met echte goede voornemens, maar fokken betekent ook dat er eens een pupje terug komt. Bij een ras zoals de Tsjechoslowaakse Wolfhond kan wel eens iets vaker gebeuren omdat de nieuwe baasjes zich overbelast/vergalopeert hebben. Maar ook geld kan hele rare dingen doen met mensen en sommige fokkers vergeten dan spontaan hun goede voornemens m.b.t het ras en eindigen als Broodfokker zonder geweten.

 

Hondenleven bij een rasgerichte broodfokker
Deze honden hebben alleen menselijk contact als ze naar een hondenshow gesleept worden, waar ze dan verdoofd een titel moeten halen, want pupjes van een kampioen leveren natuurlijk meer geld op. En het staat zo leuk op de stamboom. Veel van deze honden kunnen niet eens aan een riem wandelen omdat ze het absoluut niet kennen. Ze zouden op een show helemaal in paniek raken als er niet een paar druppeltjes van b.v. *Valeriaan in hun bek gedruppeld wordt. Zodra deze honden hun aantal van 3 nesten geworpen hebben of als na het eerste nest blijkt dat de pups toch niet zo goed zijn als gehoopt, worden ook deze oudere honden gedumpt. Meestal gaat het hier dan om de teven, want de reuen zijn door het dekken en de binnenkomende dekgelden vaker en langer te gebruiken.

 

Volgens het FCI waar St-hubertus en ook Raad van Beheer onder vallen is er geen regel hoe vaak en tot hoe oud een reu dekken mag, voor teven ligt dat iets anders. We kennen echter wel de rasverenigingen die de regels wat scherper neerleggen. In België en Nederland mag een reu maar 6 x dekken!!!! Maar ja dan ga je toch gewoon naar het buitenland. Vaak belanden deze honden bij mensen die het arme dier een kans geven willen, en waar dan wel een mooi en zielig verhaal aan gehangen wordt. Zoals b.v. "haar baas kan er niet meer voor zorgen" wat dan vrij vertaalt heet "wij moeten haar kwijt want ze wil dagelijks eten hebben". En natuurlijk wordt u dan zwak en kijkt u in die zielige hondenogen. Maar er kunnen zich bij u thuis behoorlijke problemen voordoen daar deze hond dus niets anders is geweest als een puppy-werp-machine en het hele leven buiten een hok niet kent. Wees hierop voorbereid. Ook al helpt u hiermee deze hond, realiseer u wel dat doordat u deze hond meeneemt, u de fokker de ruimte biedt voor een nieuw en jonger exemplaar, welke dan de rol van de oudere hond mag overnemen. Ook komt het voor dat deze honden aangeboden worden op verkoopsite's op internet waar dan ook het "verhaaltje" niet ontbreekt, of verdwijnen ze plots van de aardbodem door een fictieve ziekte, dodelijk ongeval enz. enz. enz.

 

Zieke pups
Ook zieke pups zijn bij deze fokkers niet zeldzaam. Vaak zijn de moederhonden al besmet met *Giardia of *Coccidiose welke veel in grote kennels verspreid is, daar de hygiëne vaak te wensen overlaat. Als deze parasieten eenmaal aanwezig zijn is het voor een broodfokker bijna onmogelijk om deze weer kwijt te raken. Het is meestal niet mogelijk om alle aanwezige honden te behandelen (denk aan de kosten) en de dieren tijdelijk elders te huisvesten zodat alles ontsmet kan worden. Zodra de moederhond besmet is duurt het ook niet lang tot het ook bij de pups zichtbaar wordt. Ook al zijn de pups altijd goed gevoed en hebben ze iets meer afweer als pups die al klein zijn en slechte of weinig voeding krijgen, besmet raken ze allemaal. Sommige van deze fokkers zijn zelfs zo brutaal dat ze de nieuwe pupkopers meteen een aantal pillen meegeven, zelfs als de pup nog geen symptomen heeft zoals in beide gevallen bij bv diarree. De fokkers doen dit absoluut niet om hun goede wil te tonen maar proberen hiermee zichzelf veilig te zetten, ze hebben u dan toch immers al medicatie gegeven!!! Houdt dan wel even in uw achterhoofd dat u niet op stap bent gegaan om met medicijnen thuis te komen, maar met een gezonde pup. Het kan zelfs gebeuren dat uw pup het niet haalt, zoals bij een goede vriendin van mijn baasje. Ze heeft alles in het werk gesteld om het beestje welke de symptomen na een week kreeg te redden. Ze heeft samen met de dierenarts een heus gevecht geleverd, maar na een week was de strijd gestreden en het arme pupje heeft verloren. Mocht de pup het uiteindelijk overleven dan heeft deze zijn energie zo hard nodig gehad om te overleven dat daardoor andere ontwikkelingen achterblijven. Uiteindelijk heeft u een zwakke pup met een forse achterstand en blijvende schade.

 

Herkenningpunten en tips
Hier schrijf ik dan nog even in het kort wat de opvallendste punten zijn waaraan u een rasgerichte broodfokker herkent.
- Meestal 10 of meer honden van het zelfde ras
- Groot terrein beschermd tegen inzicht van de openbare weg
- Bijna altijd pups op aanvraag
- De meeste honden leven buiten het huis
- U wordt niet ontvangen in de woonkamer maar in een aparte kamer of buiten

 

TIPS:
- Vraag altijd om te mogen kijken in de leefomgeving van de dieren
- Zorg dat u het nest of de herplaatser te zien krijgt
- Waar bevindt zich het nest/herplaatser (hebben de dieren contact met mensen en andere honden)?
- Let op aanwezige ontlasting en de conditie van de pup/hond (zit hij/zij onder de ontlasting, is hij/zij sloom?)
- Vraag welke dierenarts de fokker begeleidt en neem contact op voor informatie
- Lees forums over uw aan te schaffen ras, want andere baasjes van uw ras weten altijd waar zich rasgerichte broodfokkers bevinden.
- Neem geen overhaaste beslissingen, kijk en informeer bij meerdere fokkers, ook als deze op het moment geen pups of herplaatsers hebben.
- De meeste fokkers hebben een website, kijk of hier pups/herplaatsers opstaan of stuur een mail en vraag na (kijk naar geslacht, leeftijd en reden van herplaatsen)

 

Niet alle honden die door omstandigheden een nieuwe baas zoeken komen op Internet, u kunt hiervoor ook informeren bij de Rasverenigingen, fokkers of liefhebbers van het ras.

 

Ook ik bemiddel regelmatig als er honden een nieuwe baas zoeken, dus neem gerust contact op.


*Valeriaan:
Valeriaan is een officieel erkend rustgevend en slaapbevorderend middel.
Werkt ook tegen angsten, en versuft niet in tegenstelling tot vele andere slaapverwekkers

 

*Giardia:
Eencellige darmparasiet welke voor pups dodelijk kan zijn en ook mensen en andere dieren besmetten.
Verspreiding o.a. door ontlasting

 

*Coccidiose:
Parasiet die leeft in de darmcellen en deze vernietigt, kan ook voor pups dodelijk zijn en mensen en andere dieren besmetten.

 

#